0 Läs mer >>
Jag har inga egna ord just nu, bara känslor. Kan därför inte skriva än på ett tag. Men hörde en låt, av Jonathan Johansson, som uttryckte det jag känner efter brevet från A och vårt samtal. Den heter Alla färger.
 
Fick du mitt brev
Jag ville fylla varje mening
Med allt jag har
Med allt jag har
 
Fick du mitt brev
När jag skrev sjöng ditt ansikte emot mig
Med allt du är
Med allt du är
 
Och alla färger kom tillbaks igen
Jag kunde andas igen
Alla färger kom tillbaks igen
Jag kunde andas igen
 
 

Alla färger

1 Läs mer >>
Borde kanske döpa om bloggen till detta nu. Jag känner alla möjliga känslor i en enda ström. Så länge har det varit nästan bara sorg och smärta. Under den senaste månaden också lite stolthet och styrka.
 
Men nu. Förvirring, glädje, oro, undran, hopp, rädsla, längtan, pirr, ilska, sorg och ännu mer förvirring. Min hjärna är trött och mitt hjärta bankar hela tiden.
 
Vi har pratat. Det kändes bra. Jag fick veta så mycket som jag inte vetat. Fick säga sånt jag tänkt och känt direkt till honom. Han har varit som död för mig, och nu fanns han där, levande och nära. Det var omtumlande.
 
Ska skriva mer om allt detta senare. Vi kommer inte att ses på en månad av olika skäl. Under tiden ska vi båda fundera, men bollen ligger mest hos mig. Jag behöver tid att smälta det här på. Måste nu bara jobba lite mer innan det blir semester. Måste fokusera på jobb och barn igen, medan alla känslorna kommer på en och samma gång. Men - det är ju faktiskt också helt fantastiskt att det här har hänt!

Alla känslorna

1 Läs mer >>
Hej!
Sist du skrev i julas, ett svar på mitt julkort, skrev du att du inte ville att jag skulle kontakta dig mer. Nu väljer jag ändå att skriva till dig fast jag egentligen inte vågar. Det gör mig ont att mitt agerande gentemot dig har fått dig att må så dåligt, jag är ledsen för det.
 
I går, på midsommarafton, satt jag i bilen på väg upp till V, min mamma körde. Inga barn, ingen X. Det blev inte X och jag igen. Redan när du och jag träffades i slutet på förra sommaren hade jag på känn att det skulle bli så. Allt gammalt kom tillbaka ganska snabbt. 
 
Jag har kommit fram till att det som fick  mig att svara ja när X frågade om hon och jag skulle försöka igen var längtan efter kärnfamiljen, inte henne. Det var längtan efter den som fick mig att agera som jag gjorde.
   
Jag har tänkt mycket på dig under det senaste året, det var bara ett knappt år men vi hann med så mycket, allt mysigt vi gjorde tillsammans, att 'bara vara' med dig kändes bra. Jag är glad att jag fick uppleva den känslan tillsammans med dig. Du hade inte fel när du kände att jag hade känslor för dig, det hade jag, stora känslor.
 
Jag har under flera månaders tid tänkt att jag skulle kontakta dig men inte riktigt vågat. 
Julkortet var menat som en signal att det bara var barnen och jag nu.
 
Skulle du kunna tänka dig att träffa mig?
Jag har full förståelse om du inte vill, och om du kokar av ilska när du läser det här.
 
Kram
A
 

Hans brev

2 Läs mer >>
Jag kände mig för en stund i balans.
Var ensam. Kände mig inte ensam och ledsen, utan hämtade kraft ur stillheten.
Träffade en älskare. Kände mig lite stolt som har en sådan. En man att dela lust och ömhet med, utan löften om något mer med varandra. Höll balansen.
 
Sen fick jag ett mejl. Från A, som jag ägnar alladagarna åt att försöka komma över. Han sökte kontakt, ville träffa mig igen. Levde inte längre med henne utan själv med barnen. Skrev att han var ledsen över hur illa han gjort mig och att han länge inte vågat ta kontakt men nu kände att han måste göra det.
 
Och nu gungar allt. Ingen balans alls är kvar.

Allt gungar

0 Läs mer >>
Jag har haft lust att skriva till honom under de senaste dagarna. Delvis tror jag att jag längtar efter att få skriva att jag börjar frigöra mig från hans grepp. Men när jag rannsakar mig själv undrar jag om det inte bara är samma gamla vanliga längtan som tidigare, efter att nå fram, att ha kontakt. Om jag verkligen hade släppt taget om honom skulle jag antagligen inte ha något behov alls av att skriva.
 
I alla fall. Det jag skulle vilja skriva skriver jag här istället. Men så här skulle jag formulera det om han var mottagaren:
 
Hej
Jag ville skriva till dig för att berätta att jag börjar må bättre och att jag håller på att släppa taget om dig på riktigt och gå vidare. Det känns väldigt skönt att kunna skriva det och vara ärlig. Men också jobbigt att erkänna hur lång tid det har tagit.
 
För ett år sedan kom jag hem från en resa till Turkiet med barnen på midsommarafton och firade dagen med barnen och mina föräldrar. Allt såg bra ut på ytan. Men mitt inre var i chock och det enda jag kände var sorg, smärta och saknad. I lite drygt en månad hade jag vetat att du inte ville vara med mig längre.
 
I år har jag inte barnen hos mig. Jag har tackat nej till snälla vänners erbjudande om sällskap och är ensam hemma med katterna. Det ser troligen konstigare ut på ytan, en midsommarafton helt utan sällskap. Men jag mår bra idag. Jag vilar, lyssnar på klassisk musik, låter mina tankar vandra. Känner frid och övar mig i att följa mitt nya, inre beslut; att känna tillit inför framtiden och möjligheten till att få leva i ett fint kärleksförhållande någon gång, även om det inte blir med dig.
 
Jag ser dig framför mig, tillsammans med X och dina barn, och jag övar mig i att inte känna svartsjuka utan att kunna se det fina i att ni vill vara tillsammans. Jag hade oturen att hamna mellan dig och X, i en relation som fortfarande var viktigast för er, utan att veta om det.
 
Om det är något jag önskar nu så är det att du hade vågat vara ärlig mot mig och berätta hur mycket X betydde för dig och att du skulle vilja ha henne tillbaka om det gick. Jag hade velat träffa dig ändå, men jag hade skyddat mitt hjärta bättre. Nu var jag helt ogarderad när slaget kom. Jag hann inte få upp armarna, skottet gick direkt in.
 
Jag föll länge, och jag tappade nästan fotfästet helt. Jag fick ta medicin för att klara av att jobba och att vara förälder. Ett tag kändes det på allvar som att jag inte skulle lyckas hindra fallet. Men till slut fick jag fäste någonstans, klamrade mig fast och stagade långsamt upp mig själv.
 
Under den här tiden har jag träffat ett par män utan att känna något alls för dem. Det har verkligen skrämt mig, jag har tänkt att jag aldrig mer kommer att kunna älska någon efter dig. Du vet hur vi pratade om din mamma som levt ensam så länge. Nu ser jag det inte alls som otroligt att jag också kommer att leva så, även om jag hoppas på något annat. Men om det blir så tänker jag i alla fall försöka leva så bra som möjligt, jag tänker ta hand om mig själv.
 
På sista tiden har jag träffat en man som jag i alla fall tycker är attraktiv. Han är impulsiv, och på kort tid har han sagt en massa kärleksfulla saker till mig. Ord som jag hade önskat att få höra från dig, och som jag förstås hoppades att få höra från dig efter lite mer tid. Du var tveksam och försiktig, och jag förstod att du hade skäl till det, men jag kände samtidigt att det fanns något som växte även inom dig. Jag trodde det i alla fall. Nu vet jag inte, kanske var det mest jag som hade känslor. Kanske längtade du hela tiden efter X utan att säga det, som jag innerst inne längtar efter dig.
 
Hur som helst. Det har känts bra för mig att få höra de där orden av någon. Och jag ska vara försiktig med både hans och mitt hjärta nu, för jag vill inte skada någon så som du, säkert ofrivilligt, skadade mig. Så småningom hoppas jag kunna känna så som jag kände för dig för någon annan, och att det ska vara besvarat. Jag tillåter mig just nu att tro på att det kan bli så, och att inte behöva ha någon lösning för hur det ska bli annars. Den får komma till mig senare.
 
Jag tänker att äkta kärlek är en nåd, både att få den av någon och att kunna ge den till någon. Jag tyckte att jag fick den från dig under en tid, och jag är tacksam för det. Och jag ger den till dig. I äkta kärlek ryms bara en enda önskan; och det är att den andra ska vara lycklig. Så det är vad jag önskar dig. Lycka, och nåden i att få och ge kärlek.
 
M
 
 
 

Ett brev

0 Läs mer >>
I helgen som gick hade jag för första gången på över ett år lust att jobba i trädgården. Jag har gjort saker under det här sorgeåret också, men utan lust. Det har förvånat mig att det tagit så lång tid att börja trivas med trädgårdsarbete igen, som i grunden är både lustfyllt och vilsamt. Det används ju till och med som terapi för utbrända själar. Men för mig har det varit det som återkommit nästan sist av allt.
 
Jag har försökt minnas i vilken ordning jag har lyckats återerövra områden som jag tidigare uppskattat i livet med som gjorde ont så länge efter att jag hade blivit lämnad. Först kom nog TV-serier, under förra sommaren och hösten var det enda jag orkade med att se avsnitt efter avsnitt av olika serier. Bara låta dem flimra förbi och låta tiden gå. Det lindrade smärtan för ett tag, men bara vissa serier. För mycket drama och känslor funkade inte alls, och jag har fortfarande svårt för att se film. Det är både för ansträngande och för känsloladdat.
 
Sen var det barnen, jag började kunna njuta av deras närvaro igen, inte bara låtsas vara fungerande som förälder. Ungefär samtidigt började jag gilla att laga god mat igen och kom igång med träning. Läsning kom långsamt tillbaka, men bara vissa böcker förstås. Sen började jag orka träffa vänner igen.
 
Nästan sist kom musiken. Det var något som han och jag delade, så musik och även dans var så förknippat med honom. Plus att nästan all musik handlar om kärlek. Men nu kan jag lyssna på Metropol igen och skruva upp volymen, till och med sjunga med.
 
Och i helgen alltså även trädgård. Jag var glad och lugn när jag köpte plantor, planterade, vattnade. Så skönt!

Min trädgård

3 Läs mer >>
Jag läste en bok om vanor och om hur de bildar mönster i hjärnan som är så starka att de styr våra liv.
Där stod om en man som hela sitt liv känt sig misslyckad och som vid 28 års ålder ville ta sitt liv i ren desperation. Men han bestämde sig för att ge sig själv ett år först, ett år av tro. Han skulle beslutsamt, under ett år, tro på det han egentligen inte trodde på, att han skulle kunna bli lycklig. Under ett år levde, agerade och skrev han som om han var fast övertygad om detta faktum. Och han lyckades, efter ett år levde han redan ett bättre liv. Bokens poäng var att han skapade nya vanor som sedan blev ett mönster, ett nytt mönster att följa.
 
Jag tänker att jag inte har något att förlora på att göra som han. I mitt fall handlar det om bristen på tilltro till att jag ska kunna träffa en man som jag kan leva i en lång och fin kärleksrelation med. Jag tror just nu inte alls att det går. Men om jag ändå ska ge upp så kan jag ju göra det om ett år, det är ju aldrig försent att ge upp...
 
Så jag fattar ett beslut nu. Jag ska leva, agera och skriva som om jag vore övertygad om att det går. Jag ska inte förneka min sorg eller smärta under tiden, men inte låta det förhindra tilltron. Under ett år. Så får vi se vad som händer.

Ett beslut

0 Läs mer >>
Hela min kropp och själ reagerade på förlusten av honom. Jag blev sjuk av saknad.
Men nu, efter mer än ett år, känner jag behov av att formulera vad han har förlorat genom att ge upp mig. Antagligen tycker han att han gjort en vinst som fått sin fd sambo tillbaka och det familjeliv han värnade om. Men även om inte han uttrycker någon förlust så kan jag göra det, här, för mitt egenvärdes skull.
 
Han har förlorat någon som verkligen var beredd att älska honom, inte helt förbehållslöst, men med väldigt få förbehåll. Och som vågar visa det.
 
Någon som inte var ute efter kontroll utan efter ett möte, både i vardagen och på djupet.
 
Någon att dansa med.
 
Någon som vet hur det är att ha tre barn, precis som han, men som också vill sätta den vuxna relationen i centrum.
 
Någon som är generös med pengar, tid och omtanke.
 
Någon som kan njuta av sex, särskilt med honom, och som visar det.
 
Någon som är vuxen nog att ta ansvar för sitt eget liv men som gärna vill ha närhet på lika villkor.
 
Någon som orkar lyssna, orkar vara ett stöd.
 
Någon som letar fram lekfulla stunder när det går.
 
Någon som gillar hans tystnad, någon att vara trivsamt tyst med.
 
 

Hans förlust

0 Läs mer >>
Jag har fått allt fler tecken på att jag kanske, faktiskt, håller på att bli fri från honom och från sorgen och smärtan. Vågar knappt skriva om dem av rädsla för att jag ska trilla ner i avgrunden igen.
 
Häromveckan anmälde jag mig till en kurs i sommar som jag faktiskt ser fram emot. Trots att jag trodde att jag skulle tillbringa mina veckor utan barn mest med att grubbla. Inte i samma ångest som förra sommaren, men ändå i något slags vemod och stillhet.
 
Det kändes länge omöjligt att våga åka iväg och vara en hel kursvecka bland främmande människor, mitt i smärtan. Sen såg jag den här kursen, en blandning av dans och meditation och kände att den faktiskt verkade helt rätt för mig, Inte minst för att den innehåller dans. Vi tyckte om att dansa han och jag, och jag har haft svårt att erövra glädjen i dansen sedan han försvann. Men jag skulle verkligen vilja göra det, dans har varit en liten del av mitt liv länge.
 
Och idag, på tunnelbanan på väg till jobbet, kändes det plötsligt som om jag kunde se honom lite utifrån, och nästan ha glömt hur det kändes att älska honom. Jag såg honom framför mig, tillsammans med sin sambo och deras barn, och det smärtade inte som förut. Han verkade avlägsen, som någon som inte har med mig att göra.
 
Det viktigaste är att alla tecken handlar om känslor, inte om tankar. Jag har tänkt bort honom ur mitt liv ända sen dagen då han gjorde slut, men slutsatsen har inte nått fram till mina känslor. Nu börjar det kanske hända. Men, som sagt, jag är rädd för bakslag.

På väg att bli fri

0 Läs mer >>
Lyssnar på Lisa Ekdal som sjunger:
"En passion som är en nåd att få -
och ett brott att låta gå."
 
Jag gillar inte att använda onödigt stora ord, men precis så känns det. En nåd att få. Och ett brott att låta gå.
 
Det känns som om han har begått ett brott, inte bara mot mig, utan även mot de kosmiska lagarna.
Men det är jag som har tagit straffet.

Brott och straff

1 Läs mer >>
Jag brukar försöka tänka mig in i hur det skulle kännas att träffa honom på stan någon gång i framtiden, med en annan man vid min sida. Det som känns nyttigt med en sådan tanke är att den får mig att sträva efter att träffa en man som är som han, eller bättre, och inte nöja mig med något mindre bra bara för att slippa vara ensam.
Men sen finns det också en fånig, barnslig och primitiv lust att hämnas bakom den där tanken. Att han ska se mig lycklig med någon annan och ångra sig. Herregud. Som om livet funkade så.
 
Ibland försöker jag tänka fram vilken slags man som skulle trycka till honom lite genom sin blotta existens. En kändis tror jag att det måste vara i så fall. Gärna en känd och erkänd idrottsman. Allra helst någon legend från Hammarby fotboll. Ha ha, jag kan inte ens namn på kända idrottsmän, än mindre bajenspelare... Så det är väl inte så troligt att just det händer. Men det känns i vissa stunder som en liten skön fantasi.
 

Extremt omoget

1 Läs mer >>
Bestämde mig för att återerövra klänningen och låta den få vara med om en lite mindre sorgfylld sommar.
 

Återerövra

0 Läs mer >>
En av de gifta män jag har träffat då och då och haft sex med kallar jag för träningskompisen. Eftersom vi brukade kalla våra möten för träningspass när vi mejlade. Han brukade säga att han skulle ut och springa eller ta ett träningspass på gymmet när han träffade mig. Bara som en illustration till mitt förra inlägg om sjukgymnastik så sparar jag våra avslutnings-mejl här. På något sätt tycker jag de uppdaterar den gamla bilden av gift man-älskarinnan, den där han kör med "min fru förstår mig inte" och hon sitter och väntar maktlös vid telefonen. Skillnaden kanske inte är enorm, jag spelar inte naiv här, men det är ändå en slags 3.0-version som jag inte har sett i litteraturen ännu...
 
Så här skrev jag:
 
"Hej, hoppas allt är bra med dig. Jag har det bra.
 
Jag har funderat över vad jag vill när det gäller vår träning. När jag kände mig skör tyckte jag det var enklast att bara låta det ta slut av sig själv, av det här uppehållet som blivit. Innan dess tänkte jag att det skulle vara fint att ses en sista gång och säga hej då ordentligt. Jag tycker om dig och därför känns det inte helt ok att bara låta det rinna ut i sanden. Sen har jag också tänkt att vi kanske skulle kunna fortsätta ses så här flera gånger till, för att det är mysigt och inte hotar någon.
 
Men, jag tror trots allt att det vore dumt att fortsätta. Främst för mig, men jag har en känsla av att det kanske är rätt lagom för dig också som det är nu. Vet inte om det stämmer? Det är lite känsligt att vara den "ensamma" som blir bortvald, avslutad, alltså är det bättre om jag får vara i överläge och avsluta. Du har hittills varit noga med att allt är ok för dig, och det är ju en jättebra inställning, men t om av det har jag ibland blivit lite sårad och tänkt "det spelar absolut ingen som helst roll för honom om vi ses eller inte". Ja, du vet, mänskliga relationer :-)
 
Hur som helst. Enklast är att vi bara slutar nu när det ändå har ebbat ut av tidsskäl. Men då vill jag gärna säga hej då genom den här tråden. Eller så ses vi en gång till och har ett avslut då. Jag vet inte ens om det är möjligt att hitta gemensam tid som funkar.
 
Du har varit en jättefin träningskompis och jag känner att min tillit till möjligheten att träffa någon bra man så småningom har ökat lite tack vare dig.
M
 
Han svarade:
 
"Hej! 
 
Jag har haft några fantastiska stunder med dig. Om jag fått välja hade jag så klart velat ha dem oftare. Men jag har samtidigt velat ha våra möten på dina villkor så mycket som möjligt för jag tror att det håller längre då än om jag har en massa förväntningar. Sen har vi nog båda haft mycket för oss i vår.
 
Jag trivs med dig och litar på dig. Du är ärlig, balanserad, smart och rak. För mig har våra möten varit för bra för att vara sanna. Jag får vara med en intelligent och sexig kvinna med samma behov och på lika villkor. Det överträffar verkligheten för mycket... ;)
 
Jag har nog aldrig väntat mig att det skulle fungera så länge och så bra. Jag vill dock inte stå i vägen för att du ska träffa någon eller ge dig något problem överhuvudtaget. Tvärtom du förtjänar verkligen att få träffa en bra man och få vara med honom i ett vanligt förhållande. Kanske är det som du säger svårt för det skapar förväntningar men jag har verkligen försökt att inte ha det och även varit helt ärlig med mina intentioner för att inte leda dig till för höga förväntningar.
 
Med det sagt kan jag säga att innerst inne i min egoistiska och naiva drömvärld skulle jag vilja fortsätta våra fantastiska stunder. Jag blir mer komplett som man av våra möten.
 
Vad du än väljer kommer jag att respektera det för i slutändan är det du som är i överläge och får avsluta. ;) Om du vill ses en sista gång är det bara trevligt. Det är bara att säga till, även med kort framförhållning. För du kan utgå ifrån att jag vill träffa dig.
 
Oavsett är jag glad för vår lånade tid.
 
Kram
P"
 

Träningskompisen

0 Läs mer >>
Jag har träffat en hel del män under det senaste året. Vissa har jag också haft sex med. Ett par av dem har jag träffat ett antal gånger innan någon av oss har avslutat det eller så har det runnit ut i sanden.
 
Med tanke på hur lite tid jag har varje månad utan mina barn så är det faktiskt en slags bedrift. Och så fort jag är lite trött, som idag, undrar jag hur jag har orkat med alla dessa dejter.
 
Men jag minns hur det kändes under det första halvåret efter han lämnade mig, och varför jag träffade så många just då. Jag hade ett desperat, verkligen desperat behov av att någon skulle se mig, tycka att jag var vacker, vilja ha mig. Ofta fick jag ångest över tanken att ingen man någonstans i hela världen tänkte på mig, ville vara med mig. Numera tänker jag rätt ofta den tanken också, men den väcker inte samma ångest, den är mest som ett lite deppigt konstaterande.
 
Min första dejt var en så fullständig katastrof att jag får andnöd även nu när jag tänker på den. Den var så hemsk att den är värd ett eget blogginlägg... Men sen hade jag lite mer tur och träffade en väldigt fin man som jag tyckte om och som tyckte om mig. Han gav mig en hel del av den där upprättelsen jag behövde. Tyvärr kunde jag ändå inte bli kär i honom på riktigt, han blev ganska snart mer som en vän. Vårt sexliv var inte så bra, men jag fick ändå närhet och hade någon att vara med, och vi kunde prata med varandra väldigt bra.
 
Efter honom träffade jag hans motsats, en man som var väldigt fysisk och en härlig älskare, men inte så lätt att prata och vara med. Honom träffar jag sporadiskt fortfarande, för vi delar samma längtan efter kroppskontakt. Men vi kommer inte att kunna bli ett par av flera olika skäl.
 
Jag har också träffat ett par gifta män. Två av dem har jag tyckt väldigt mycket om, och hade nog kunnat bli kär i om de var lediga. Jag bröt med dem när jag började få känslor för dem, men innan dess gav de mig bekräftelsen av att jag var attraktiv som hel människa, inte bara som sexpartner.
 
Något jag tänkt på under det här året är att de gifta män jag träffat känts mindre trasiga och knepiga än de skilda männen. Jag vet inte om det är inbillning från min sida, kanske är det enklare för mig att förhärliga dem jag inte kan få. Men det finns något sorgligt i tanken att de män som finns lediga för mig är ganska tilltufsade och skadade, medan de gifta männen har en avslappnad naturlighet som jag tycker är väldigt attraktiv. Jag inser att jag generaliserar utifrån ett trots allt ganska litet underlag. Och framför allt att jag drar slutsatser efter ett år där jag själv varit psykiskt sjuk av sorg, trots att jag gärna vill tro att jag ändå inte upplevs som trasig...
 
Att jag träffat gifta män har också med ett inre tvångsmässigt behov att göra. I början var jag fullständigt förkrossad över insikten att han lämnat mig för att direkt gå tillbaka till sin kärnfamilj, från en dag till en annan. Jag plågades dag och natt av inre bilder av dem som en lycklig fem-persons-enhet. När jag såg familjer som liknade deras högg det till av smärta inom mig. Jag kände mig så totalt övergiven, ensam, misslyckad och värdelös, inte bara som kvinna utan även i mitt familjeprojekt. Det var vidrigt. Att då ha sex med gifta män som på ytan också såg väldigt lyckade och lyckliga ut i sina familjeliv kändes faktiskt som en slags terapi. Jag fick ett tydligt bevis på att allt inte är som det ser ut att vara. Jag behövde den där tydligheten för att förstå.
 
Nu har jag tack och lov kommit över just den där familje-ångesten. Det känns som en enorm lättnad. Men så har det gått ett helt år av smärta och sorg också. Jag tror inte att jag behöver träffa gifta män av det skälet. Samtidigt, rent krasst, så är utbudet av män som jag kan träffa lite då och då bara för att få sex och kroppslig närhet större om det innefattar gifta män. Och på ett sätt är det enklare att få just sex då, det är uttalat att det inte handlar om något annat. Med en singel-man uppstår hela grejen av att lära känna, försöka passa in i varandras liv, upptäcka att det inte går, göra slut osv. En ganska krånglig process om man bara är på nivån att vilja ha någon i sin säng en stund, den enda kvällen i månaden som barnen inte är hemma...
 
Jag har känt ett stort behov av sex, men det börjar minska nu. Det var något som väckts av honom, som var en viktig beståndsdel i vårt förhållande, en stor källa till närhet och glädje. Med honom upplevde jag det som magiskt, på samma gång som det var enkelt, självklart. Så har det inte känts med någon efter honom. I början skrek min kropp efter att få uppleva det igen, och att få vara så viktig för någon annan igen, så jag var verkligen tvungen att söka upp sex. Det var tvångsmässigt, men det jag sökte upp var väldigt vanligt sex med vanliga män, så det var inget destruktivt i det. Men nu känns det skönt att den tiden är förbi.
 
Nu är jag nästan rädd för att jag ska bli en nunna helt och hållet med mitt nyvunna lugn. Jag skriver hellre här på bloggen än letar män på nätet. Jag känner mig som en ganska trött och gammal kvinna som tittar bakåt hellre än framåt, men som också klarar att vara i nuet i en slags uppgiven vilsamhet. Jag tänker att jag måste upprätthålla lite dejtande för att inte leva som en nunna, eller som en gammal kvinna, riktigt än. Den tiden kommer väl ändå i livet, om jag får leva. Som det är nu måste jag nog försöka lite till. Jag ser det som sjukgymnastik.

Sjukgymnastik

0 Läs mer >>
Dagen efter jag fått hans avskedsmejl svarade jag så här:
 
"Ok, då vet jag. Det gör väldigt ont att höra förstås, men det är ändå bättre att veta än att undra.
Jag tycker också att 14 år och 3 barn är värt att kämpa för. Och jag förstår att det kan kännas skönt att få upprättelse när den som har lämnat en ångrar sig och vill komma tillbaka, att du får bli vald igen. Jag hoppas att du blir lycklig, det tycker jag att du förtjänar att få vara.
 
För min del är det nog jobbigare om vi träffas nu än om vi låter bli. Vi kanske kommer att råka stöta på varandra, men förhoppningsvis blir det inte den närmaste tiden, och om det blir det kan vi väl försöka undvika varandra. När det har gått mer tid kommer jag kanske inte att tycka att det gör något om vi stöter på varandra. 
 
Jag saknar dig, och det känns så konstigt just nu när det är så nytt att förstå att vi inte ska ses mer, men jag ska börja jobbet med att sörja och gå vidare.
 
M"
 
Jag var helt förlamad när jag skrev detta, som i chock. Det viktigaste kändes på något sätt att vara värdig, att ge honom fri. Men också att undvika honom, för att inte bryta ihop i hans närvaro.
Efter ett par veckor hade smärtan hunnit ikapp mig och det molade ständigt inom mig av ångest när jag tänkte på dem två tillsammans. Insikten om att han var borta, trots vår fina kärlek som precis hade börjat slå ut i blom, var så outhärdligt smärtsam. Jag skickade ett mejl till:
 
"Jag ska inte skriva mer till dig, du behöver inte vara orolig för det.
Men jag ville bara göra ett tillägg till mitt svar, som jag inte riktigt hann tänka på när jag skrev det, jag var nog lite i chocktillstånd.
 
Det känns faktiskt väldigt jobbigt och orättvist att du får gå direkt från mig in i en annan kvinnas väntande famn och dessutom får hela kärnfamiljspaketet som en fin sommarpresent, och få bli allmänt älskad och uppskattad. Medan jag måste pussla ihop alla mina bitar ensam, utan att ha varit förberedd, och samtidigt försöka hantera all sorg och saknad efter dig.
 
Så fast jag förstår ditt val och respekterar det, så känns det verkligen hårt just nu, att du inte ens behöver vara ensam ett litet tag. Det känns som om jag bara hjälpte henne att bli kär i dig igen och att jag bara var ett substitut för henne, så att du slapp känna dig ensam i väntan på att hon skulle ta dig tillbaka. :-(
M"
 
Jag fick inga svar, inte på något av dessa mejl. I slutet av den långa plågsamma sommaren skrev jag till honom igen, och sa att jag nog behövde ha ett avslutande samtal trots allt. Det svarade han på och vi sågs en sista gång i augusti. Sedan dess har vi inte setts, och inte heller stött på varandra.

Mitt svar på avslutet

0 Läs mer >>

Så här gick det till.

Vi hade inte hörts på ett tag, efter en helt underbar helg tillsammans på ett spa-hotell. Det han sa till mig i slutet av den helgen var "jag kommer att längta efte dig, vi måste ses så snart vi kan". Jag visste att vi båda var upptagna med olika barns födelsedagar, fotbollsläger och annat. Så en tid tyckte jag inte det var så konstigt att han inte skickade lika många sms som tidigare. Men när jag så småningom skickade några och inte fick svar blev jag undrande.

Jag skickade ett sms som sa "kan du inte skriva något snällt till mig, det känns som om vi inte känner varandra längre". Efter jättekort tid fick jag ett svar: "Jag tycker att du är smart, sexig och fantastisk". Jag blev glad, men något kändes ändå konstigt. Några dagar senare skickade jag ett nytt där jag skrev något snällt om honom och att jag längtade. Fick även nu ett väldigt snabbt svar, en glad gubbe.

Sen var det tyst igen. Till slut skrev jag ett mejl, och avslutade med att hans tystnad gjorde mig orolig. Jag skrev att om det fanns något han ville berätta för mig så skulle han bara göra det, inte invänta rätt tillfälle, eftersom rätt tillfälle sällan kommer. Det här var en sen kväll.

Morgonen därpå satt jag i köket och kollade mejlen. Barnen sov. Det fanns ett mejl från honom, med den värsta innebörden, den som jag faktiskt inte hade kunnat tro på, även om jag snuddat vid tanken. Men eftersom vi hade haft det så underbart tillsammans och jag hade känt att vi var så nära varandra sista tiden så kunde jag ändå inte föreställa mig det.

Så här stod det i mejlet:

Att jag varit kortfattad och fåordig i våra kontakter de senaste veckorna beror på att jag för ca 2 veckor sedan fick ett brev av X där hon uttryckte att hon tyckte att vi skulle göra ett försök med vår relation. Först kände jag mig tveksam men ju mer jag tänkte på det desto mer insåg jag att jag också vill göra ett försök. Vi har varit tillsammans i 14 år och jag har kommit till att vår relation är värd en chans till. Vi ska ge det några månader och se om det funkar.

Jag ville verkligen inte berätta det för dig på det här sättet.

Jag förstår att du blir besviken på mig. Du är en underbar kvinna som jag är mycket glad över att ha fått lära känna och vi har haft många fantastiska och mysiga stunder tillsammans.

Om du vill träffas så gör jag gärna det, du får bestämma.

A

Hans avslut